Zorgbalans

Casestudy
VRAAG

Stichting Presentie & Zorgbalans hebben onderzoek gedaan over hoe je het beste met mensen met vergevorderde dementie kan omgaan. Gedurende dit jarenlange onderzoek zijn zij dagenlang naast mensen met dementie gaan zitten, om te observeren hoe zij zich gedragen en wat er gebeurt in het contact met zorgverleners. Dit onderzoek heeft geresulteerd in het boek ‘dementie van binnenuit’. Ter promotie van het boek vroegen ze ons om een film te maken.

WERKWIJZE

In plaats van een feitelijke film over het onderzoek en de resultaten, dachten we na over een vorm die mensen echt zou kunnen raken. Na een uitgebreide brainstorm bedachten we een concept waarbij we een aantal dagelijkse scènes in een verpleeghuis lieten zien met behulp van een professionele actrice. Hierbij wilden we heel dichtbij iemand met vergevorderde dementie komen, net als de onderzoekers hebben gedaan.

In de film zien we dat het dagelijks leven van iemand met dementie bestaat uit heldere momenten en momenten van verwarring. Door een kleine handreiking van een zorgverlener wordt iemand weer op gang geholpen. Dit is precies waar het onderzoek van Stichting Presentie & Zorgbalans over gaat: mensen met vergevorderde dementie geven subtiele signalen en als de zorgverlener hier op de juiste manier bij aansluit kan je veel bereiken.

RESULTAAT

De cinematische film zal hier in de loop van 2022 worden gedeeld.

“Ik krijg kippenvel van het beeld, de muziek en de blikken van Coby. Heel mooi.”

Kim Hirs – Zorgbalans