Vrouw. Man. Maakt het wat uit?

Hoe voelt het om in de rol van het andere geslacht te kruipen? Vier acteurs van het Nationale Theater gingen speciaal voor Zin Magazine de transformatie aan. Ik maakte een ‘behind the scenes’ filmpje tijdens de fotoshoot.

In de kleedkamer van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag brengt de visagist oogschaduw aan bij Jappe Claes. Hij is één van de acteurs die vandaag getransformeerd wordt naar een vrouw. En wat voor vrouw. Hij koos voor de beruchte Lady Macbeth, die in de tragedie van Shakespeare haar man aanzet tot moord. Alles wordt uit de kast gehaald om de gelijkenis te creëren, en met rode lippenstift en een enorme pruik is hij bijna onherkenbaar.

Maar de echte verandering zit volgens Jappe niet in de kleding. “De transformatie zit in het denken, je moet er proberen achter te komen wat haar bezielt. Het gaat volgens mij om verbeelding, bij het publiek de verbeelding aan de gang zetten.”

Het effect van kleding en make-up
Tijdens de fotoshoot is te zien dat make-up en kleding echt iets met de acteurs doet. De mannen gedragen zich sensueler en de vrouwen krijgen een daadkrachtige en strenge uitstraling. Fotograaf Bonnita Postma moedigt de acteurs aan om een bepaalde blik vast te houden en Betty Schuurman merkt dat ze groeit in haar rol. “Als ik als man verkleed ben dan voel ik mij gevaarlijker. Ja, ik ga mezelf wel serieus nemen als man.”

Het verschil tussen mannen en vrouwen
Het interview leverde interessante gespreksstof op over geloofwaardigheid, inlevingsvermogen en wat nu eigenlijk de verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. “Ik vind het niet moeilijk om als man een vrouw te spelen omdat het volgens mij in wezen hetzelfde is,” vindt Mark Rietman. “Mannen en vrouwen bedienen zich van dezelfde hartstochten, dezelfde passies, dezelfde verlangens.”

Voor Antoinette Jelgersma gaat het spelen van een man vooral om het vinden van de juiste balans: “Je zoekt naar een heel goed midden. Tussen het mannelijke, maar ook dat je er zelf nog bij bent.”

 

Zin 8, met daarin de fotoreportage en interviews, is nu verkrijgbaar in de winkel. 

Leave a comment